Kopējais lapas skatījumu skaits

otrdiena, 2011. gada 8. februāris

Neglītā patiesība par ziepju masām

Ne velti šim rakstam tāds nosaukums...
Ikdienā mūsu veikalu apmeklē dažādi cilvēki- arī tie, kuri ziepju gatavošanu pieskaita saviem eko hobijiem un ar pašradītiem mazgāšanās mākslas darbiem (nudien, radošākie tiešām spēj radīt nevis ziepes, bet mākslu) iepriecina ģimenes locekļus, draugus un kolēģus.
Bieži vien mums jautā pēc kristāldzidrās un kazas piena ziepju masas un katru reizi stāstu neglīto patiesību par tām.
Tātad- pirmkārt, ne kristāldzidrā (crystal, caurspīdīgā) ne kazas piena (goats milk, baltā) ziepju masas nav EKO, ne tuvu tam- tās nav arī dabiskas vai no dabiskām eļļām gatavotas;
otrkārt- to sastāvā ir kancerogēnas virsmaktīvas vielas SLS un SLES, kas ir pilnībā ok, ja plānojat mājas apstākļos pagatavot kādu "Palmolive" līdzinieku;
treškārt- kazas piena ziepju masā balto krāsu nedod piens (tas kopumā no masas sastāda kādus 2%-3% atkarībā no ražotāja), bet titāna dioksīds- balts pigments, par laimi, nekaitīgs minerāls;
ceturtkārt- bez nevēlamajām virsmaktīvām vielām šajās masās satopams arī propilēnglikols - „rūpniecisks antifrīzs” un galvenā sastāvdaļa bremžu un hidrauliskajos šķidrumos, kā arī šeit aprakstītajās ziepju masās.
piektkārt- lūk tipiskie kristāldzidro un kazas piena ziepju sastāvi- pārdomām un izvērtēšanai:
Kristāldzido ziepju masas sastāvs pēc INCI:
Aqua: Glycerin: Sodium Stearate: Propylene Glycol: Sorbitol: Sodium Laurate: Sodium Laureth Sulfate: Sodium Lauryl Sulfate: Sodium Chloride: Stearic Acid: Lauric Acid: Pentasodium Pentetate: Tetrasodium Etidronate.
Kazas piena ziepju masas sastāvs pēc INCI:
Aqua,Glycerin, Sorbitol, Sodium Stearate, Sodium Laurate, Propylene Glycol ,Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Chloride, Stearic Acid, Goats Milk, Lauric Acid, Titanium Dioxide, Pentasodium Pentetate, Tetrasodium Etidronate.


Man nav iebildumu, ja cilvēki gatavo ziepes no šīm masām, apzinoties to sastāvu, bet ir ārkārtīgi nepatīkami, ja šos produktus tirgo neuzrādot pilno sastāvu, bet apgalvojot, ka katrs pats savām rokām var pagatavot dabiskas un ekoloģiskas ziepes izmantojot kazas piena vai kristāldzidro sagatavi. Negodīgi un neglīti.

5 komentāri:

  1. Visu cieņu Jums Ieva,
    Esat padarījusi lielu darbu informējot pircējus un patērētājus par šo lietu. Ja pareizi saprotu, tad vienīgā drošā ziepju masa ir Organic. Un arī tad vēl jāskatās cītīgi sastāvs.
    Aizrakstīju e-pastus pārdevējiem, kur pirku ziepju masas. Tagad parādījās dažās ziepju tirgotāju mājas lapās pieejams ziepju masas sastāvs. Jā un jutos vīlusies par balto un caurspīdīgo ziepju masu. Pie preces apraksta ir SLS free, bet sastāvā raksta: Sodium Laureth Sulfate :(
    Vienā atbildēja, ka ražotājs nedod sastāvu, bet tikai sertifikātu. Internetā meklēju sastāvu pēc nosaukumiem un biju ļoti šokēta. vienā no ziepju masām bija pat parabēni sastāvā.
    Sirsnīgs paldies par informāciju.

    AtbildētDzēst
  2. Paldies par novērtējumu, Lauma :)
    Gribu vēl piebilst,ka tirgotājam nav tiesību Jums nedot sastāvu- var nedot sertifikātu vai citus pavaddokumentus kosmētikai, bet pēc LR MK 354 noteikumiem pilnam produkta sastāvam pēc INCI ir OBLIGĀTI jābūt uz iepakojuma un Jums kā picējam ir tiesības ar to iepazīties pirms preces pirkšanas.
    P.S. vakar pat vienā forumā skatos un redzu- bildes ar ziepēm no kristāldzidrās masas un pierakstīts, ka šī kokosriekstu eļļu saturošā ziepe ir lieliska un ekoloģiska alternatīva mazu bērnu mazgāšanai. Tak šausmas!

    AtbildētDzēst
  3. mja, pati neesmu tās ziepju masas lietojusi, un labi vien ir. Bet vai mēs varam pilnībā izvairīties no dažādām kaitīgām vielām? Diezgan nereāli, kaut vai ņemot vērā planētas piesārņotību..
    Paldies par info!

    AtbildētDzēst
  4. Mjā, bet tik daudzi cilvēki nav par to informēti.. Un tad es arī nereti attopos, ka manā skapītī stāv atkal čupiņa ar svētkos sadāvinātām "caurspīdīgās masas" ziepēm, un domāju, ko darīt ar tām tālāk.. paši ar tādām nemazgājamies.. bet cilvēks it kā labu gribot dāvinājis.. tā arī pagaidām tās stāv un skaisti izskatās tur, dziļajā skapja nostūrī..

    AtbildētDzēst
  5. Šo komentāru ir noņēmis autors.

    AtbildētDzēst